Highlight Shëndeti

Çfarë shkakton koncentrimin e ujit në këmbë?

këmbë

Enjtja e  duarve, këmbëve është rezultat i koncentrimit të ujit e njohur ndryshe si edemë.

Arsyet më të zakonshme për mbajtjen e ujit përfshijnë sindromën premenstruale, pasivitetin fizik, stilin e jetës së ulur, shtatzëninë dhe përdorimin e barnave të caktuara.

Kjo gjë nuk është serioze, por ndonjëherë tregojë një sëmundje të veshkave ose keq funksionim  të zemrës. Për shkak të kësaj, gjithmonë duhet të gjeni një mënyrë për të trajtuar edemën.

Këto janë arsyet kryesore pse në këmbët apo duart duaja koncentrohet uji:

1.Konsumi i tepërt i ushqimeve të përpunuara

Ushqimet e përpunuara janë të ngarkuara me sheqer dhe natriumi, që është një nga shkaqet kryesore të edemës. Ata janë gjithashtu aditivë të pasur artificialë të ushqimit që kanë natyrë toksike, dhe kështu vendosin ngarkesë në veshkat dhe mëlçinë. Ushqimet me sheqer të lartë çojnë në sheqer të lartë të gjakut.

 

2.Përdorimi i tepruar ushqimeve me përmbajtje të lartë të  natriumit

Në rast se konsumoni ushqime të pasura me natriumi dhe nuk pini ujë të mjaftueshëm, trupi do të fillojë përdorimin e rezervave, duke çuar në edemë. Me ndihmën e ujit, qelizat e njeriut mund të zgjerohen deri në 20 herë. Natriumi i shtohet edhe mishit të përpunuar, perimeve të konservuara.

3.Dehidrimi

Dehidrimi ndodhë kur nuk pini  personi nuk pini sasi të mjaftueshme uji. Në këtë rast, trupi mban ujë për të mbijetuar, dhe kjo shkakton inhulizime në trup. Mos harroni të shmangni kafenë dhe pijet sode, dhe të pini më shumë ujë.

 

Mangësia e vitaminës B6

Mungesa e vitaminës B6 në trup shpesh shkakton mbajtjen e ujit.  Marrja e vitaminës B6 çdo ditë e përmirësoi gjendjen e tyre. Meqenëse është i tretshëm në ujë, është mirë që të konsumoni atë në formën e ushqimeve të plota. Ushqime të pasura me këtë vitamin janë  fara luledielli, arrat, fëstëkët, patatet me lëkurë, frutat e thata, mishi I pulës, mish viçi,, gjeli i detit dhe bananet.

 

Mungesa e magnezit

Edema shpesh shkaktohet nga mungesa e magnezit në trup, i cili është një mineral esencial për funksionet e shumta trupore. Hulumtuesit kanë gjetur se doza e përditshme prej 200 miligramësh mund të zvogëlojë mbajtjen e ujit të gratë me simptoma premenstruale. Prandaj, sigurohuni që të konsumoni më shumë ushqime të pasura me magnez, si arra, kokrra, fruta të thata, bizele, spinaq, perime të errëta, çokollatë të zezë dhe avokado.

 

Mungesa e kaliumit

Kaliumi është jetik për funksionin e duhur të qelizave, indeve dhe organeve në trup, dhe rregullon ekuilibrin e ujit. Nëse konsumoni sasi të mëdha të kripës dhe të varfëra në përmbajtje të kaliumit, do të përjetoni edemë. Kaliumi redukton mbajtjen e ujit pasi zvogëlon nivelin e natriumit. /Unik Portal