Highlight Shëndeti

Çfarë mund të bëj për të parandaluar depresionin?

depresioni

Ende ka shumë debate rreth asaj se a mund të kalohet vërtetë depresioni, sidomos pasi që studimet pretendojnë se njerëzit nuk mund të kenë kontroll mbi faktorët që mund të shkaktojnë depresion.

Disa nga këta faktorë përfshijnë gjenet, kimikatet në trurin e një personi dhe mjedisi i tyre. Megjithatë,Unik Portal ju jep disa këshilla të cilat i gjeni më poshtë:
  • Mësoni gjithçka rreth depresionit. Njohja e kësaj çështjeje të shëndetit mendor do t’ju ndihmojë të kuptoni më mirë, dhe kështu t’ju ndalojë të bëni gjykime të painformuara dhe shumë herë të dëmshme që vetëm do të përkeqësojnë situatën.
  • Të kujdeseni mirë për veten dhe për të dashurit tuaj. Kjo do të thotë të hani shëndetshëm, duke fjetur në mënyrë adekuate, dhe po, duke ushtruar rregullisht.
  • Konsideroni të provoni një dietë të përshtatshme dhe të shëndetshme për ju e cila përfshin shumë ushqime të pasura me acide yndyrore omega-3. Ashtu si çdo dietë, edhe kjo dietë e shëndetshme kërkon sakrifica nga ju për tu shmangur nga sheqernat, alkooli dhe kafeina.
  • Siguroni mbështetje për të tjerët. Jini në dispozicion sa herë që është e nevojshme, mundësisht fizikisht.Mos harroni, të gjithë kanë nevojë për një sistem të fortë mbështetës, dhe ju mund ta krijoni atë duke krijuar marrëdhënie të forta të ndërtuara mbi besimin dhe mbështetjen.
  • Ekspertët shëndetsorë sugjerojnë se stresi kronik është një nga shkaqet e zakonshme të depresionit, prandaj është e domosdoshme të gjesh mënyra të ndryshme për të menaxhuar dhe përballuar atë. Merrni ndihmë kur është e nevojshme, në mënyrë ideale nga një profesionist.
  • Qëndroni larg alkoolit, drogës dhe nikotinës.
  • Qëndroni larg alkoolit, drogës dhe nikotinës.
  • Qëndroni sa më pak në media sociale, pasi shumë prej saj ka qenë e lidhur me depresionin dhe ka ulur vetëvlerësimin për një studim të kryer nga Dr. Igor Pantic. Nuk ka asgjë të keqe nëse  përdorni Facebook, Instagram dhe Snapchat, por duhet të reduktohet përdorimi i tyre.
  • Një studim i UCLA rekomandon që të qëndrojnë larg njerëzve toksik pasi që bashkëveprimi me ta rrit prodhimin e citokinës. Mbiprodhimi i citokineve ka qenë i lidhur me inflamacion dhe depresion.
  • Merrni parasysh shkaktarët e depresionit dhe shmangni. Nëse shkaku është i pashmangshëm, si në përvjetorin e vdekjes së një të dashur, mekanizmat e përballimit duhet të jenë në vend disa ditë më parë.