Highlight Storie Inspirimi Të tjera

Çfarë është nënndërgjegja?

nënndërgjegja

“Nuk ka asnjë artist, njeri shkence, apo shkrimtar, sado pak të prirur për vetë-analizë, i cili nuk është i vetëdijshëm nga përvojat personale e një rëndësie të pabarabartë të nënndërgjegjeshëm”, Gustave Geley

Meqë nënndërgjegjja luan një rol shumë të rëndësishëm në magjinë e besimit, do t’ju sjellë një kuptim më të shpejtë të kësaj shkence nëse keni një pasqyrë të qartë dhe të detajuar të asaj se cila është mendja e nënndërgjegjshme, ku ndodhet dhe si funksionon ajo, si në vetvete ashtu edhe në bashkëpunim me mendjen e ndërgjegjshme. Sot fjalët e ndërgjegjshme dhe nënndërgjegjeshëm kuptohen gjerësisht, dhe dihet se të gjithë kemi dy mendje, secila e pajisur me atribute dhe fuqi të ndara dhe të dallueshme dhe secila e aftë, nën kushte të caktuara të veprimeve të pavarura. Nuk ka vështirësi në kuptimin tuaj se mendja e vetëdijshme vepron në tru, sepse sa herë që bëni ndonjë të menduar të përqendruar, ju e ndjeni atë në kokën tuaj.

Ndonjëherë mendimi është aq intensiv dhe i zgjatur sa dhimbja e kokës ose sytë tuaj të lodhen. Gjithashtu, në përgjithësi ju mund të gjurmoni burimin e mendimit. Mund të sugjerohet nga diçka që keni parë, dëgjuar ose lexuar,ndoshta kjo është një ide e re për biznesin ose shtëpinë tuaj, ndoshta kjo është vazhdimi i disa mendimeve që keni menduar për një kohë të gjatë. Çështja është që ju të mund të lidheni me diçka që tashmë lidhet me vetëdijen tuaj. Ndonjëherë mendimi juaj ka të bëjë me përpjekjen për të zgjidhur një problem të vështirë, dhe ju jeni bërë kaq të lodhur dhe dekurajuar në mos arritjen e zgjidhjes sa që ju vendosni të “dorëzohesh”, “le të shkojë e gjitha”, “do ta largoj nga mendja”, një gjendje e ndjenjës që shpesh keni gjatë natës, kur nuk mund të fleni për shkak të mendimit që po godet trurin tuaj. Në momentin kur e “le të shkojë”, ajo fillon të zhytet, sikur të ishte duke lëvizur poshtë diku brenda teje. Tensioni në mendjen tuaj të vetëdijshme pastaj ulet dhe ju jeni së shpejti në gjumë. Mëngjesin tjetër kur zgjoheni, mendja juaj e vetëdijshme fillon të mendojë përsëri për problemin, kur papritur duket para syve të mendjes suaj një pamje mendore për problemin tuaj – zgjidhur plotësisht me të gjitha udhëzimet e nevojshme për veprimin e duhur nga ana juaj. Ku ka shkuar mendimi kur e lëshuat atë nga mendja juaj e ndërgjegjshme dhe përmes asaj fuqie brenda teje ishte zgjidhur problemi? Dihet mirë se shumë shkrimtarë, oratorë, artistë, kompozitorë muzikorë, dizajnerë, shpikësit dhe punëtorë të tjerë krijues kanë përdorur gjatë mendjet e nënndërgjegjshme të tyre me vetëdije ose pa vetëdije.

Pa dyshim ju tashmë keni një pamje mendore të dy mendjeve tuaja: mendjen e ndërgjegjshme në kokën tuaj, mbi vijën e ndërgjegjes; Dhe mendjen e nënndërgjegjeshme në trupin tuaj, nën vijën e ndërgjegjes – me një mjet komunikimi midis tyre.

Tani është mendja e vetëdijshme që është burimi i mendimit. Gjithashtu, është mendja që na jep ndjenjën e ndërgjegjësimit në jetën tonë normale të zgjimit: njohja se ne jemi këtu dhe tani: njohja dhe kuptimi i mjedisit tonë: fuqia për të sunduar mbi aftësitë tona mendore, për të kujtuar ngjarjet e kaluara të jetës sonë, dhe për të kuptuar emocionet tona dhe rëndësinë e tyre. Më konkretisht, na mundëson të kemi një kuptim racional të objekteve dhe personave rreth nesh, të sukseseve ose të mangësive tona, të vlefshmërisë së një argumenti, ose bukurisë së një vepre arti.

Fuqitë kryesore të mendjes së ndërgjegjshme janë arsyeja, logjika, forma, gjykimi, llogaritja, ndërgjegjja dhe ndjenja morale. Me të marrim njohuri për botën objektive dhe mjetet e tij të vëzhgimit janë pesë shqisat tona fizike. Mendja jonë e vetëdijshme është rritja e nevojave tona fizike dhe po kështu udhëheqësi ynë në luftën me mjedisin tonë material. Funksioni i tij më i lartë është ai i arsyetimit, dhe me të gjitha metodat – induktive dhe deduktive, analitike dhe sintetike./Unik Portal/