Highlight Success ZONE

“Me çdo standard të zakonshëm, isha dështimi më i madh që e njihja”. J.K Rowling

J.K. Rowling

Këto janë fjalët e J.K. Rowling – autorja, libri i të cilës është përkthyer në 73 gjuhë, ka shitur miliona kopje dhe ka grumbulluar mbi 20 miliardë dollarë nëpërmjet adaptimeve dhe sponsorizimeve të filmave. Pra, pse ajo pranon të jetë një dështim i tillë?

Krijimi i serisë së saj të librave nuk ishte aq e lehtë sa të shkruante shënime mbi disa peceta darke.. Do të duhen vite këmbëngulje për t’u bërë suksesi që ajo është sot.

Menjëherë pas konceptimit të idesë për Harry Potter, Rowling filloi të shkruante, por menjëherë u largua nga puna e saj meqë ishte shkatërruar nga vdekja e nënës së saj. Rowling pushoi së punuari në librin dhe u mbyt në një depresion të thellë, të pikëlluar.

Në shpresën e gërmimit të saj nga ankesa, ajo pranoi një punë për t’iu mësuar gjuhën angleze në Portugali për një vit. Qëllimi i saj për të eksploruar jashtë ishte largimi nga problemet e saj dhe më e rëndësishmja, përdorimi i kohës së saj për të vazhduar punën në librin e saj. Ajo vuri në shënjestër librin e parë Harry Potter deri në kohën kur u kthye nga Portugalia.

Gjërat nuk shkojnë ashtu siç kishte planifikuar.

Jo vetëm që ajo nuk arriti të përparojë në librin e saj të parë, por pas rënies, dhe pastaj nga dashuria, ajo përfundoi me një martesë të dështuar dhe një vajzë të vogël që ajo tani kishte për të rritur vetëm. Ajo u kthye në asgjë. Ajo nuk kishte punë, asnjë produkt të përfunduar dhe dy gojë për t’u ushqyer. Ajo kishte goditur fundin e shkëmbinjve. Ndërsa luftoi me depresion, duke ngritur një fëmijë dhe duke përfituar nga dobësitë e ulëta të papunësisë, ajo vazhdoi punën në librin e saj në kafene derisa vajza ishte në gjumë.

Përkundër pengesave të shumta, ajo gjeti ngushëllim për të bërë atë që ajo e donte – shkrimin. Në fakt, ajo zbuloi se pak ajo që kishte, ishte e mjaftueshme për të qenë e lumtur mesatarisht. Ajo kishte përfunduar pikërisht në pozitën që kishte më shumë frikë dhe zbuloi se nuk ishte aq e keqe. Nuk kishte mbetur asgjë për të patur frikë dhe puna e saj e tregoi atë mendim.

Kur Roëling përfundoi përfundimisht tre kapitujt e parë, ajo i dërgoi dorëshkrimin një botuesi. Por nuk kishte rezultat.

Ajo e dërgoi atë në një botues tjetër. Përsëri, përgjigja ishte jo. Kutia postare e saj u mbush me letra refuzimi, por kjo nuk e lejoi ta ndalonte atë.

Dështimi do të thoshte një hap larg nga pamundësia. Unë ndalova duke pretenduar veten se isha ndryshe nga ajo që isha, dhe fillova të drejtoja gjithë energjinë time në përfundimin e punës së vetme që kishte rëndësi. “— J.K. Rowling

Pas dërgimit të dorëshkrimit të saj në 12 botues të ndryshëm dhe duke u hedhur poshtë nga çdo një, Rowling filloi të humbte besimin në librin e saj. Së fundi, redaktori i kompanisë Bloomsbury Publishing u ul për të lexuar një kopje të librit të Rowling, bashkë me vajzën e tij 8-vjeçare kaluan në çdo kapituj pas lutjes së saj ti dëgjonte të gjithë. Kjo e bëri botuesin të binte dakord të publikonte romanin e Rowling. Por Rowling ishte lënë me një paralajmërim: që ajo do të duhej të gjente një punë të zakonshme, sepse ajo nuk do të bënte para duke shkruar libra për fëmijë. Sapo u botua Harry Potter dhe guri i magjistarit, si duket iu provoi që të gjithë ishin gabim.

J.K. Rowling shkoi nga të qenit një nënë e vetme e papunë që jetonte jashtë përfitimeve të papunësisë tek një nga autorët më të mirë të shitjes të të gjitha kohërave. Por kjo nuk ndodhi gjatë natës. Ajo u përball me refuzimin dhe përpiqej vazhdimisht për sukses. Ajo punoi shumë në zanatet e saj para se dikush ta vinte re. Kjo praktikë, së bashku me forcimin e saj kundër refuzimit, ishte ajo që e bëri punën e saj të paharrueshme. Duke shikuar prapa, seritë e Harry Potter kanë fituar mbi 400 milionë dollarë në shitjen e librave dhe vetëm filmi i fundit ka fituar 476 milionë dollarë në shitjet e biletave … në fundjavën e hapjes. Ajo ishte femra e parë që u bë një autore miliardere.

Nëse keni një ëndërr ose një pasion dhe vazhdoni të jeni duke u refuzuar ose keni dështim, mos lejoni që t’ju ndalojë. Nëse jeni duke kaluar nëpër një kohë të vështirë në jetën tuaj, por duke punuar në diçka që vërtet besoni, mos u dorëzoni. Nëse veproni, nuk do ta dini kurrë se çfarë mund të ketë qenë. Kush e di, mund të përfundoni duke thyer rekordet.

Është e pamundur të jetosh pa dështuar në diçka, nëse nuk jeton me kaq kujdes që edhe ti nuk mund të jetosh fare – në këtë rast dështon në mungesë.” — J.K. Rowling