Highlight Shëndeti

Çdo gjë që ju duhet të dini rreth ankthit social dhe si të merreni me të!

Ankthi social

Ankthi social është frika për t’u gjykuar nga të tjerët së bashku me sikletin, depresion dhe ndjenjat e inferioritetit, pamjaftueshmërisë dhe vetëdijes që mund të vijnë me të.

Ankthi social mund të shfaqet në një nga dy forma:

1.Specifik

2.I përgjithshëm

Një shembull i shqetësimit të veçantë shoqëror është të folurit në publik.  Sidoqoftë, me shqetësim të përgjithshëm social bëhesh i shqetësuar në pothuajse të gjitha mjediset shoqërore, pra në cdo situatë.

Si mund ta tregoni nëse keni shqetësime sociale?

Ka disa shenja të qarta që mund të keni ankth shoqëror. Mendoni për një çast nëse përjetoni rregullisht shumë  ankth dhe siklet në ndonjë nga situatat e mëposhtme:

-Takimi me njerëz të rinj

-Duhet të flasësh në publik

-Duke qëndruar në një dhomë plot me të huaj

Ankthi social ka simptoma të ndryshme, megjithatë, këto janë më të zakonshmet. Nëse përjetoni ankth të fortë, siklet, nervozizëm ose ndjenja të ngjashme gjatë situatave  të përmendura më lartë, ankthi social mund t’ju mbrojë nga jeta juaj më e mirë.

Megjithatë, mos u shqetëso, ka shumë mënyra për të menaxhuar simptomat e ankthit social dhe për të marrë situatën nën kontroll.

Disa prej tyre janë:

-Vetë-monitorimi

-Vlerësimi

Për të trajtuar ankthin social, ju duhet të adaptoni një program gjithëpërfshirës të terapisë njohëse-sjellëse, ku duhet të përfshini sa më shumë aktivitet fizik, Yoga dhe meditim.

Megjithatë, përsëri, një teknikë e vetme nuk është e mjaftueshme për të marrë një trajtuar ndonjë formë ankthi (përveç nëse, natyrisht, është e vogël). Këtu janë disa elementë të tjerë të rëndësishëm që mund t’ju ndihmojnë të punoni nëpërmjet saj:

-Kuptim më i mirë i ankthit social dhe mënyrës se si funksionon

-Ndërgjegjësimi për ankthin tuaj dhe kur  ndikon më shumë në ju

Në fund të fundit, strategji të ndryshme punojnë më mirë për disa njerëz, kështu që eksperimentoni për të gjetur se çfarë funksionon më mirë për ju.