Highlight Natyrë & Turizëm

Banjat pyjore në Japoni

Japonia

Që nga viti 1982 Japonia  ka futur në programin e saj të shëndetit publik “banjat pyjore” nën arsyetimet se shkenca ka vërtetuar që këto praktikë shërojnë zemrën, ulin presionin e lartë të gjakut, zvogëlojë prodhimin e hormoneve të stresit, nxisë sistemin imunitar dhe  përmirësojnë ndjenjat e përgjithshme të mirëqenies.

Japonia, “banjat pyjore: tashmë janë pjesë e ofertave turistike. Ato ofrohen ndaras apo në pako, ta zëmë, me masazh, meditim dhe ushtrime. Derisa qytetet zgjerohen dhe cimentoja “rritet”, njerëzit gjithnjë e më shumë po e duan gjelbërimin dhe ajrin e freskët, tingujt e natyrës, larg nga zhurma e qytetit.

Ajri i pyjeve jo vetëm që është i freskët, por është “inhalimi” më i mirë për funksionin e sistemit imunitar.

Nga viti 2004 deri në vitin 2012, zyrtarët japonezë shpenzuan rreth 4 milionë dollarë duke studiuar efektet fiziologjike dhe psikologjike të banjeve të pyjeve, duke përcaktuar 48 shtigje terapie bazuar në rezultatet.

Qing Li, një profesor në Shkollën Mjekësore Nippon në Tokio, ka matur veprimtarinë e qelizave të njeriut të vrasësit ( në sistemin imunitar para dhe pas ekspozimit në pyll. Këto qeliza sigurojnë reagime të shpejta ndaj qelizave të infektuara nga virusi dhe reagojnë ndaj formimit të tumorit dhe lidhen me shëndetin e sistemit imunitar dhe parandalimin e kancerit. Në një studim të vitit 2009, subjektet e Li-it treguan rritje të ndjeshme në aktivitetin e qelizave NK në javë pas një vizite pyjore dhe efektet pozitive zgjatën një muaj pas çdo fundjave në pyll. Kjo është për shkak të vajrave të ndryshme esenciale, të quajtur përgjithësisht phytoncide, të gjetura në dru, bimë, dhe disa fruta dhe perime, të cilat pemë lëshojnë për të mbrojtur veten nga mikrobet dhe insektet.

 

Po ashtu mjediset e pyjeve promovojnë përqendrime më të ulëta të kortizolit, shkallë më të ulët të pulsit, presion të ulët të gjakut, aktivitet më të madh të nervave, dhe aktivitet më të ulët të nervave simpatike sesa mjediset e qytetit”, përfundoi studimi.