Highlight Të tjera

Arsye të çuditshme që po ju bëjnë të mbesni pa gjumë gjithë natën

Mungesë e gjumit të rregullt na bën të ndihemi të lodhur dhe pa energji. Për më tepër, kjo është një nga arsyet kryesore për të fituar peshë.

Prandaj Unik Portal ka vendosur t’ju jep disa këshilla se si të luftoni “faktorët” që ju pengojnë të flini mirë dhe, si rezultat, të ndiheni mirë dhe plot energji.
  1. Temperatura e dhomës

Edhe pse bini në gjumë në një dhomë plot ngrohtësi është e këndshme, temperatura më e përshtatshme është 15 dhe maksimalja 23.

  1. Ushtrimet fizike

Stërvitjet stimulon sistemin nervor, prandaj të bini në gjumë pas shkuarjes në palestër mund të jetë një problem.

Zgjidhja: Ushtroni 3 orë para se të shkoni në shtrat.

  1. Mungesa e orarit

Për të pushuar plotësisht, trupi juaj ka nevojë për një kohë të caktuar. Përveç kësaj, marrja e mjaftueshëm e gjumit paraprakisht ose arritja e tij në fundjavë është e pamundur.

Zgjidhja: Shkoni në shtrat në të njëjtën kohë çdo natë, mundësisht rreth orës 10:00 ose 12:00

  1. Ndriçimi

Edhe drita më e vogël nga një llambë ose drita LED e aparateve elektrike bien me gjumin tuaj. Më e errët është, aq më mirë ëndrrat tuaja.

Zgjidhja: Zbrisni të gjitha burimet e dritës, ose vendosni në një maskë gjumi.

  1. Zhurma

Çdo zë, qoftë zhurma e makinave jashtë apo bisedat me zë të lartë e fqinjëve, pengon trupin të bëj pushim.

  1. Kafeina

Nuk është sekret se kafeina ju mban largë nga gjumi. Mos harroni se ajo është gjetur jo vetëm në kafe, por në çaj, çokollatë, dhe disa produkte të tjera si.

  1. Lexoni para gjumi

Shumë prej nesh shkojnë në shtrat pa pasur nevojë për gjumë, duke shpresuar se gjumi do ti zërë. Megjithatë, në shumicën e rasteve, kjo nuk ndodhë.

Zgjidhja: Nëse nuk mund të biesh në gjumë për 20 minuta, ngrihuni nga shtrati dhe lexoni një libër (jo një libër elektronik, meqë do t’i bëjë gjërat edhe më keq), ose bëni diçka për tu relaksuar.