Familja Highlight

7 sjellje prindërore që mund të dëmtojnë të ardhmen e fëmijës suaj

sjelle

Çdo prind vërtet dëshiron që fëmijët e tyre të rriten për të qenë të suksesshëm. Ne përpiqemi më së miri për t’i mësuar vlerat, etikën dhe përgjegjësinë e punës. Sidoqoftë, nganjëherë disa teknika të prindërimit mund të mbajnë fëmijët në mënyrë të padiskutueshme vetëm nga ajo.

Unik Portal sjell 8 lloje të sjellje prindërore që mund t’i mbajnë fëmijët tanë të lulëzojnë pa dashje.

 

  1. Mbivlerësim

Një punë që ne kemi, si prindër, është t’u mësojmë fëmijëve tanë se si të jetojnë në shoqëri si një i rritur produktiv. Kjo përfshin mësimin e punëtorive në moshë të hershme. Nëse jeni duke bërë lavanderi të të riut dhe pastroni dhomën e tyre, mund të keni nevojë të shkurtoni pak kordonin. Ne e bëjmë këtë shumë kohë, sepse na pëlqen të ndihemi të nevojshëm. Ne e dimë se së shpejti ata do të shkojnë në kolegj dhe nuk do të na nevojiten. E pra, me mend se çfarë? Askush nuk do të bëjë rrobat e tyre ose të pastrojë dhomën e fjetjes. Ndihmojini ata të zhvillojnë këto aftësi.

 

  1. Shkurajimi i gjërave të reja

I sigurt, ne mund të jetë nervoz kur fëmijët fillojnë një sport të ri, sepse ne nuk duam për të parë ata të lëndohen ose të dështojnë. Por, ne gjithashtu e dimë se ne mësojmë më të mirën e gabimeve që bëjmë. Kjo vlen edhe për fëmijët. Duke mos i lejuar ata që të zgjerohet dhe të provoni gjëra të reja, ne jemi të kufizuar caktuar e tyre aftësi dhe nuk ka bërë atyre asnjë drejtësisë në jetë.

 

  1. Miqësi diskrete

Askush nuk dëshiron ta shohë fëmijën e tyre të bien në një grup fëmijësh të cilët nuk janë ndikimi më i mirë. Por, duke u thënë atyre të mos përziheni me këta fëmijë të dy do të inkurajojë ata të bëjnë atë më shumë dhe do të pengojë aftësinë e tyre për të lundruar shoqërore miqësi. Tani, këtu ka një vijë të shkëlqyer. Nëse ju e dini se këta fëmijë kryejnë krime ose përdorin drogë apo diçka tjetër të dëmshme, ju duhet të ulen dhe të ketë një diskutim të sinqertë me fëmijën tuaj. Në fund të ditës, ju nuk keni kontroll mbi të cilët flasin për të në shkollë ose në autobus, kështu që ju duhet për të ndihmuar ata të ndërtuar këtë grup aftësi dhe të zgjedhin për veten e tyre të cilët ata dëshirojnë të jetë rreth. Në këtë, nxisni ata të ndërtojnë miqësi të forta dhe të besueshme. Ata do të ndihmojnë fëmijën tuaj të ndërtojë një sistem të fortë të mbështetjes sociale.

 

  1. Duke i lavdëruar për gjëra të vogla

Ju duhet të jeni gjithmonë krenarë për fëmijën tuaj dhe le ta dinë kur jeni. Sidoqoftë, ngrini shiritin në moshë. Duke vlerësuar një foshnjë për përdorimin e banjo është e përshtatshme, nuk është për një fëmijë të moshës shkollore. Ata nuk duhet të kërkojnë miratimin tuaj dhe lavdërimin për të shkuar në banjo. Në vend të kësaj, zgjidhni arritjet më të mëdha që do të motivojë ata, të tilla si duke marrë nota të mira, ose kryerjen e një aftësi e vështirë në një sport.

 

  1. Shumë e rreptë

Natyrisht, është e rëndësishme që të keni vendosur rregulla dhe pasoja për fëmijët tuaj. Megjithatë, sipas University College në Londër, prindër që ngrihen në nivelin e “ashpër”, mund të ndikojnë negativisht në sjelljen e fëmijëve tuaj dhe vetë-kontrollit. Ndërsa fëmijët mësojnë dhe rriten, është e rëndësishme që ata të përjetojnë më shumë liri në mënyrë që ata të mund të praktikojnë aftësitë e tyre në një mjedis të sigurt. Ata që nuk i janë dhënë këtë mundësi do të jenë prapa topit të tetë në vitet e tyre të mëvonshme.

 

  1. Mos praktikoni atë që predikoni

Fëmijët ju shohin shumë më tepër se sa ju dëgjojnë. Ju mund të tregoni atyre që të jetë mirë për të tjerët, por në qoftë se ju pastaj të merrni në një argument me një tjetër tërbim prind apo ekspozitë rrugor, që u mëson atyre diçka të ndryshme. Ata do të bëhen të hutuar dhe nuk do të jenë të sigurt se çfarë të besojnë. Mund të zvogëlojë gjithashtu një nivel besimi për ju, pasi që nuk jeni në përputhje.

 

  1. Emocionet dekurajuese

Është e rëndësishme për fëmijët tuaj të shohin dhe të dëgjojnë se si merreni me emocionet tuaja negative. Ne të gjithë kemi ata dhe të gjithë mund të pajtohemi që jeta nuk është e lumtur – shkojnë me fat gjatë gjithë kohës. Fshehja e lotëve, zemërimi ose dëmtimi juaj nuk do të kenë drejtësi për fëmijën tuaj. Sure, ju mund të dëshironi të kursejë ata nga duke parë të mërzitur dhe natyrisht ata nuk kanë nevojë të dinë çdo detaj të asaj që po ju mërzit, por është e rëndësishme që ata të dinë prindërit mërziten, too. Të rriturit janë të lënduar, të zemëruar, të trishtuar dhe kështu merren me këto emocione.