Highlight Lifestyle Të tjera

7 këshilla për gjumë të rehatshëm

Duke jetuar në një botë plot dinamizëm nuk mund ta mohojmë se janë shkurtuar orët e gjumit dhe po ashtu cilësia e tij është shumë diskutabile. Ne kemi nevojë për më shumë gjumë, por është gjithashtu e rëndësishme të përmirësoni cilësinë e gjumit që po bni aktualisht.

Unik Portal ju sjelljë shtatë këshilla për të përmirësuar cilësinë e gjumit

  1. Krijo shprehi para gjumit

Kjo është një nga pikat më të rëndësishme në këtë listë, sepse shumica prej nesh nuk kanë një rutinë të caktuar të natës. Kjo përfshin krijimin e një rutine të shkurtër dhe të caktuar të aktiviteteve që kryeni çdo natë para shtratit.  Mund të jenë meditimi, duke lexuar një libër , vizatimi, ose të shprehni ndjenjat e juaja duke shkruar. Rutina juaj gjatë natës nuk duhet të marrë më shumë se një orë, gjë që do të thotë se duhet të zgjedhni aktivitete që ju me të vërtetë i doni.

  1. Caktoni një orë të rrugulltë të gjumit

Një nga gjërat më të rëndësishme që mund të bëni për të përmirësuar cilësinë e gjumit është që të ndihmoni orën tuaj të brendshme dhe t’i përshtatni orarit tuaj të përditshëm me ritmin e trupit tuaj.Zgjidhni një orar për të shkuar në gjumë dhe në çfarë kohe do të zgjoheni. Vetëm sigurohuni që kjo kohë të përshtatet me ritmin natyror të trupit tuaj.

  1. Përmirëso ambientin tuaj të gjumit

Së fundi si këshillë rekomandohet edhe  përmirësimi i ambientit tuaj të gjumit. Kjo nuk është ndonjë gjë e komplikuar. Ajo thjeshtë përfshin shqyrtimin e mjedisit fizik dhe duke kërkuar për të parë nëse ka ndonjë mënyrë që ju mund të ndryshoni mjedisin tuaj për të ndihmuar në nxitjen e qetësisë  dhe  gjumit cilësor. Gjërat që duhet ti keni parasysh janë temperatura e dhomës, zhurma  etj.

  1. Ushtrime fizike

Ushtrimet fizike, si yoga, kardio, ose peshëngritje, janë të rëndësishmë për rritjen e energjisë gjatë gjithë ditës, por duke bërë kështu më herët gjatë ditës gjithashtu ju ndihmon të flini mirë natën. Stërvitja ndihmon në uljen e stresit dhe në qetësimin e nervave. Megjithatë, stërvitja bën më shumë se sa të qetësojë mendjen dhe trupin. Gjithashtu ndihmon në reduktimin e simptomave të pagjumësisë dhe apneas të gjumit dhe ju lejon të bëni gjumë të thellë dhe cilësor.

 

  1. Mos hani para se të shkoni në gjumë

Shumica e njerëzve nuk e kuptojnë se dieta juaj dhe orari i ngrënies luan një rol të rëndësishëm në cilësinë e gjumit tuaj. Gjëja e parë që duhët të bëni është të mos hani disa orë para se të shkont në shtrat. Ushqimet e rënda me shumë acide mund të shkaktojnë parehati në stomat. Gjithashtu, provoni të pini më shumë ujë gjatë gjithë ditës.Shmangni sa më shumë sheqerin.

 

  1. Shmangni dritën blu të telefonit dy orë para shtratit

Dhe, jo vetëm të telefonit, por edhe të pajisjeve të tjera të teknologjisë, sepse duke filluar nga  përdorimi i celularëve tanë dhe deri tek momenti i zgjimit për të parë televizor, shumica prej nesh e kalojnë kohën të zhytur në dritën artificiale e cila mund të Ekspozimi ndaj dritës blu shumë afër gjumit mund të shkaktojë një çrregullim në gjumin tuaj. Pra, bëni çmos që të qëndroni jashtë çdo pajisje të paktën një orë, nëse jo dy orë para së të shkoni në gjumë.

 

  1. Qetësoje mendjen

Qetësia e mendjes është shumë e rëndësishme sepse ne mbajmë peshën e jetës sonë në shpatullat tona gjatë gjithë ditës vetëm për të marrë ato sfida me ne për të shtruar çdo natë. Kjo ka një efekt të madh në çdo aspekt të cilësisë sonë të gjumit nga aftësia jonë për të bjerë në gjumë, të qëndrojmë në gjumë qetësisht. Ka shumë mënyra për të qetësuar mendjen, bie fjala të menduarit pozitvisht  është praktika ideale për t’ju ndihmuar të largoheni nga dita e juaj e lodhshme, të qetësoni mendjen dhe trupin, duke mos e bërë këtë në një mënyrë të fabrikuar.

Pa dyshim, gjumi është i rëndësishëm për mirëqenien tonë mendore dhe fizike, por shpesh nuk e vëmë re se çfarë ndikimi të madh ka gjumi në kryerjen e aktiviteteve ditore. Nëse doni të jetoni një jetë të shëndetshme dhe të kryeni punët tuaja si duhet binduni që ju duhet të  përmirësoni cilësinë e gjumit tuaj./Unik Portal/