Highlight Të tjera

7 këshilla esenciale që çdo biznesmen i ri duhet ti dijë!

këshilla

 

Drejtimi i një biznesi kërkon shumë aftësi, nga planifikimi saktë deri tek përballja me situatat e papritura. Menaxhimi i biznesit është shumë sfidues: shërbimi i klientit, vëmendja tek punonjësit, ruajtja e qëllimeve personale dhe idealet – të gjitha këto dhe shumë më tepër mund të bëhen një barrë shumë e rëndë për ju.Megjithatë, ka dhjetëra këshilla për t’ia lehtësuar punën një sipërmarrësi të ri.

Unik ka nxjerrë disa këshilla të vlefshme për të gjithë ata që duan ti hyjnë një biznesit dhe të jenë konkurrent në treg.

1. Mos e ndërtoni biznesin tuaj vetëm me idenë për të fituar!

Si një sipërmarrës, duhet të mendoni për para. Nëse keni ndonjë problem me financat, shqyrtoni të gjitha çështjet e mundshme dhe përcaktoni se cila nga to po e zvogëlon llogarinë tuaj bankare.Megjithatë, mos e kufizoni vetveten vetëm për të fituar para. Si një individ, ju duhet të sillni një vlerë të re në komunitet. Nuk po flasim për përgjegjësi shoqërore, por për misionin e biznesit tuaj. Mundohuni të krijoni diçka interesante, diçka që do të ndryshojë jetën e njerëzve për të mirë.

2. Motivoni punëtorët tuaj!

Tony Hsieh, CEO i Zappos ka ndërtuar kompaninë në parimin që çdo punonjës duhet të jetë i motivuar. Kështu, sigurohuni që të kujdeseni për zhvillimin e secilit punonjës të kompanisë. Një staf i motivuar është shumë më produktiv. Shpesh, menaxherët japin urdhra dhe besojnë se nuk duhet të bëjnë asgjë, përveçse të japin urdhra. Një qasje e tillë është e paefektshme pasi rritë vetëbesimin e menaxherëve, ndërsa punonjësit e tjerë përdorin atë dhe vazhdimisht presin udhëzime.

3. Bëni një plan për ditët kur mund të keni kriza!

Për të siguruar funksionimin pa probleme gjatë proceseve komplekse, mbani seancën vjetore të trajnimit midis punonjësve mbi tema të tilla si recesioni, ndryshimet e kreditit dhe situatat e tjera të vështira nëpër të cilat mund të kaloni.  Gjithmonë duhet të keni një plan rezervë!

4. Inteligjenca emocionale

Inteligjenca emocionale është aftësia për të njohur ndjenjat dhe emocionet dhe për të ndërtuar komunikimet shoqërore korresponduese me njëra tjetrën.Ekzistojnë katër komponentë të inteligjencës emocionale:

-Saktësia e vlerësimit dhe shprehjes së emocioneve.

-Përdorimi i emocioneve në aktivitetin mendor.

-Kuptimi i emocioneve.

-Menaxhimi i emocioneve.

5 .Krijoni besim tek menaxheret dhe punonjësit tuaj.

Kini besim në menaxherët dhe punonjësit tuaj. Besimi është baza kryesore  për punën ekipore të suksesshme. Lëri punonjësit të ndjejnë besimin e besimit, dhe ju do të shihni rritjen e produktivitetit shumë shpejt. Shqyrtoni reputacionin e partnerëve tuaj të mundshëm paraprakisht. Krijo një mekanizëm që, nëse është e nevojshme,do t’ju lejojë të bashkëpunoni lehtësisht. Nëse do të vareni nga partneri juaji biznesit, ka gjasa që t’ju diktojnë kushtet e pafavorshme.

6. Cilësia e shërbimit të klientit përcakton suksesin e biznesit tuaj

Menaxherët tuaj duhet t’i përgjigjen çdo thirrjeje. Duke marrë dhe duke iu përgjigjur ankesave të klientëve, do të identifikoni dobësitë e biznesit tuaj dhe do të rrisni besnikërinë e publikut.Punonjësit më të mirë janë ata që nuk kanë frikë nga dështimi. Ata nuk heqin dorë për shkak të dështimit, përkundrazi, ata fillojnë të kërkojnë mënyra të tjera për të arritur qëllimin.

7. Ëndërroni dhe kërkoni

Filloni çdo ditë me një ide, dhe lejoni imagjinatën tuaj të sjellë idetë më të mira para jush. Ëndrrat e tua mund të jenë për çdo gjë – nuk ka rëndësi. Por ajo që ka rëndësi është fakti që ëndërrimi do t’ju ndihmojë të qëndroni krijues dhe të frymëzuar.