Highlight Shëndeti

Paralajmërime të hershme që tregojnë se keni infeksion në kanalet urinare

infeksion në kanalet urinare

Çfarë është  UTI (Infeksioni i Traktit Urinar)?

Infeksioni i traktit urinar (UTI) përkufizohet si “një infeksion në çdo pjesë të sistemit tuaj urinar – veshkat, uretrat, fshikëzën dhe uretrën”. Shumica e UTI-ve ndodhin në fshikëz dhe uretër.

Femrat kanë rrezik të shtuar për tu prekur nga infeksionet në kanalet urinare. Gratë kanë sa 30 herë më shumë gjasa të zhvillojnë këtë infeksion sesa meshkujt. Ka disa arsye për këtë. Së pari, gratë kanë uretra më të shkurtra se burrat, që do të thotë se bakteret kanë një shans më të mirë për të infiltruar fshikëzën. Përveç kësaj, uretra femërore është më afër rektumit, duke rritur rrezikun e përhapjes së mikrobeve nga kjo e fundit.

Komplikimet e UTI mund të jenë të rënda. Përveç nëse infeksioni trajtohet menjëherë, komplikimet mund të përfshijnë:

-Sepsis, një infeksion gjaku që kërcënon jetën, ku sistemi imunitar kompromentohet.

-Infeksione të përsëritura

-(Për gratë shtatzëna) lindja e parakohshme ose pesha e lindjes së ulët

-Dëme afatgjata të veshkave ose infeksion akut në veshka

-(Në meshkuj) ngushtimi i uretrës (uretriti gonokokal)

Faktorët e tjerë të rrezikut që lidhen me UTI përfshijnë:

-Gurët e veshkave ose prostata e zgjeruar

-Fiziologjia jonormale e traktit urinar

-Një sistem imunitar i shtypur

-Përdorimi i një kateteri

-Procedura e kirurgjisë urinare

-UTI të mëparshëm (rreth 40 për qind e njerëzve që kanë një UTI do të kenë një sekondë.)

Kur bakteret transferohen nga rektumi në uretër, dhe deri në fshikëz, mund të rezultojë me dhimbje të barkut. Shpërthimi i E. Coli, një bakter i zakonshëm që gjendet në UTI, mund të përkeqësohet për shkak të një përgjigjeje të ngadaltë të sistemit imunitar dhe mund të shkaktojë simptoma të dhimbshme.

Prania e një infeksioni në traktin urinar mund të luajë lojëra me fshikëzën tuaj. Ju do të ndjen nevojën të shkoni tepër shpesh në banjo për urinim.

Ngjyra e zakonshme e urinës është e verdhë e lehtë dhe shkon  në të verdhë-kafe, varësisht nga nivelet e hidratimit. Urina që shfaqet me re, gri ose rozë mund të tregojë praninë e baktereve. Gjaku në urinë është gjithashtu një shenjë e mundshme dhe një që kërkon ndërhyrje mjekësore.

Nëse infeksioni përhapet në veshkat – që është rezultat i trajtimit të vonuar – simptomat bëhen më të rënda dhe të ndryshueshme. Këto simptoma përfshijnë një dhimbje shpine,të dridhura, ethe, vjellje etj.

Nëse jeni duke përjetuar siklet dhe dhimbje në pelvik gjatë urinimit,duhet të bëni një kontrollë, pasi infeksioni juaj ndoshta mund të jetë përhapur në veshkat.

PARANDALIMI DHE TRAJTIMI I UTI

Meqenëse parandalimi është gjithmonë mjekimi më e mirë, ne na pëlqen të fillojmë këtu. Për të parandaluar UTI, këtu janë disa këshilla:

-Së pari, pini shumë ujë.

-Pini lëng dhe çaj boronice.

-Gjithashtu, shmangni produktet femërore me aromat

-Urinoni pas marrëdhënies, nëse është e nevojshme.

-Përfundimisht, zgjidhni një metodë të re të kontrollit të lindjes (bisedoni me mjekun ose profesionistin tuaj për këtë).

-Trajtimi i UTI zakonisht vjen në formën e antibiotikëve me recetë. Në mënyrë tipike, antibiotikët do ta pastrojnë gjendjen brenda pak ditësh. Për infeksione më të rënda, mund të përshkruhet një kohëzgjatje më e gjatë trajtimi dhe ose një lloj i fortë i antibiotikëve. Përveç kësaj, mjeku juaj mund të përshkruajë një ilaç dhimbjeje për të lehtësuar acarimin dhe djegien gjatë urinimit.