Highlight Shëndeti

6 këshilla të thjeshta për të përmirësuar mirëqenien mendore

Mirëqenia mendore është sinonim i të jetuarit mirë sepse ka të bëjë me aftësinë për të përballuar jetën me pozitivitet dhe sfida pa u mbingarkuar. Ruajtja ose përmirësimi i mirëqenies suaj mendore gjithashtu redukton cenueshmërinë tuaj ndaj vështirësive, veçanërisht atyre të natyrës psikologjike.

Këtu janë disa këshilla të thjeshta për arritjen e përmbushjes individuale:

Ushtrohuni rregullisht. Ushtrimi lëshon “hormonet e lumturisë” në trupin tuaj. Nuk ka nevojë të shkosh çdo ditë në palestër. Mund të hipni shkallët në vend të ashensorit ose të bëni një shëtitje në ajër të pastër.

Bëni atë që ju bën të lumtur. Merrni një pushim për të bërë atë që ju pëlqen. Shkëputja mund t’ju ndihmojë të menaxhoni më mirë problemet tuaja dhe mbi të gjitha t’i analizoni ato në mënyrë më racionale.

Menaxhoni kohën tuaj. Planifikoni mirë kohën tuaj në mënyrë që të mund të përfundoni detyrat tuaja duke përmbushur afatet. Ndani detyrat e mëdha në copa më të vogla të menaxhueshme. Është thelbësore që të mos ndiheni kurrë pa frymë.

Flisni me dikë. Kërkimi i ndihmës nuk është një shenjë dobësie. Ndani shqetësimet tuaja me dikë që keni besim. Nëse nuk doni të “rëndoni” një mik apo të dashur, mund t’i drejtoheni një profesionisti.

Mendo pozitivisht. Ndryshimi i mentalitetit dhe qëndrimi pozitiv mund t’ju bëjë më të lumtur. Natyrisht nuk do të thotë të mos marrësh parasysh rreziqet ose të jesh sipërfaqësor, por është thjesht një mënyrë për të ndryshuar këndvështrimin (gota e famshme gjysmë plotë ose gjysmë bosh).

Fli mirë. Gjumi i mjaftueshëm (7 deri në 9 orë në ditë për një të rritur) është çelësi për përqendrim më të mirë, por edhe për të luftuar çdo gjendje depresive.