Highlight Të tjera

6 fraza që fëmijët duhet të dëgjojnë nga prindërit e tyre

fëmijët

Marrëdhëniet prindër-fëmijë ndikojnë në zhvillimin e fëmijës, si emocionalisht ashtu edhe mentalisht.

Sa më e fortë të jetë marrëdhënia, aq më mirë shanset që fëmija të bëhet një i rritur i suksesshëm.  Në këtë shkrim Unik Portal ju sjellë shtatë fjalë të thjeshta që do t’ju ndihmojnë për të ndërtuar këtë marrëdhënie.

  1. “Unë të dua”.

Fëmijët duhet të dinë se i doni dhe i pranoni pa kushte. Mund të jetë e vështirë për të thënë “Të dua ” për fëmijët tuaj, veçanërisht nëse ajo nuk është pjesë e kulturës suaj familjare. Por, ne ju inkurajojmë që ta thoni atë të paktën një herë në ditë.  Nëse e thoni atë edhe më shpesh, atëherë edhe më mirë.

  1. “Jam krenar për ty”.

Ne ju rekomandojmë që t’ua thoni këtë fëmijëve tuaj shpesh, dhe jo vetëm kur ata kanë arritur diçka të jashtëzakonshme. Të jesh krenar për fëmijët e tu për atë që kanë bërë është ndryshe nga të qenit krenar për ata për atë se kush janë ata. Nuk ka asgjë të keqe me të qenit krenar për fëmijët tuaj për atë që kanë arritur. Por ata duhet të dinë se ju do të jeni akoma krenarë për ta, edhe nëse nuk arrijnë asgjë mbresëlënëse. Sa herë që i vëzhgoni fëmijët tuaj duke shfaqur dashamirësi, bujari, përulësi, kurajë ose ndonjë sjellje tjetër pozitive, merrni rastin t’ju thoni, “Unë jam krenar për ju”.

  1. “Unë besoj tek ti.”

Për shumë njerëz, fëmijëria dhe adoleshenca janë kohë dyshimi. A jam mjaft i aftë? Çfarë do të mendojnë njerëzit për mua nëse dështoj? A kam çfarë të duhet? Pse nuk mund të jem aq i zgjuar sa Tim, ose aq popullor sa Jaime?

Këto janë llojet e pyetjeve që fëmijët i bëjnë vetë.

Në mes të dyshimit të tyre, ata kanë nevojë që ju të jeni avokati i tyre besnik, tifoz i tyre i zjarrtë.

Ajo që të thyen zemrën më së shumti është kur dëgjon  adoleshentët të thonë se prindërit e tyre janë kritikuesit më të mëdhenj dhe jo tifozët e tyre. Prindërit përulin ata.  Me raste, prindërit e tyre i quajnë “i padobishëm” ose “budalla”. Fëmijë të bekuar janë ata që gjatë gjithë jetës marrin nga prindërit e tyre besimin.Kjo ju jep atyre padyshim guxim të provojnë dhe të pranojnë dështimin dhe të luftojnë përsëri për suksese. Kjo është një dhuratë që mund të ndani  me fëmijët tuaj, t’u  thoni atyre: “Unë besoj në ty.”

 

  1. “A do të më falësh?”

Si prind, ju jeni një figurë e autoritetit në shtëpinë tuaj. Të kërkosh falje për fëmijët është e vështirë, sepse krenaria jote është në rrezik. Por udhëheqësve ju takon së pari. Si një udhëheqës në shtëpinë tuaj, ju duhet të bëni hapin e parë. Për shembull, nëse keni thënë diçka të pasjellshme gjatë një argumenti me fëmijën tuaj, jini i pari që të thoni, “Më vjen keq, nuk duhet ta kisha thënë këtë. A do të më falësh?”Ndërsa modeloni këtë lloj përulësie, fëmijët tuaj do të zhvillojnë respekt të ri për ju. Kjo është gjithashtu një mundësi e shkëlqyer për t’u treguar fëmijëve tuaj që ne të gjithë bëjmë gabime, por që është e rëndësishme të marrim përgjegjësi për ta.

 

  1. “A do të më tregosh si e ke bërë këtë?”

Në një moment, fëmijët tuaj do të dinë më shumë për gjëra të caktuara se ju. Ndoshta ata tashmë e dinë më shumë rreth mediave sociale apo muzikës apo marketingut në internet se sa ju. Ka shumë prindër të cilët veprojnë sikur  dinë më shumë se fëmijët e tyre në çdo fushë. Kur fëmijët e tyre sjellin pothuajse çdo temë, këta prindër i gjykojnë ose hedhin poshtë aftësitë e tyre.

 

  1. “Unë jam këtu për ju.”

Deri sa fëmijët rriten, ata duan më shumë pavarësi. Ata duan lirinë për të bërë zgjedhje, dhe për të hartuar kursin e tyre. Prindërit mund të fillojnë të ndihen sikur fëmijët e tyre nuk duan të kenë ndonjë të bëjnë me ta. Por ky nuk është rasti. Nëse fëmijët tuaj janë në adoleshencë, lejo që ata të bëjnë sa më shumë zgjedhje të tyre të jetë e mundur. Në fund të fundit, ata do të jenë të rritur në pak vite të shkurtra. Ata do të vlerësojnë këshillat dhe këshillat tuaja, për sa kohë që ju e bëni të qartë se vendimi përfundimtar është i tyre. Natyrisht, ata duhet të merren me pasojat e zgjedhjeve të tyre. Duke thënë “Unë jam këtu për ju”, fëmijët tuaj do të dinë se ju jeni atje për të ndihmuar në qoftë se do të bëhet e vështirë. Në këtë mënyrë, ata do të ndihën më të sigurt për tu përballur me jetën.

 

Në fund të fundit prindërimi  është një aventurë e mbushur me zhgënjim dhe gëzim, por nuk duhet ta merrni si process të  komplikuar.