Highlight Shëndeti

5 shenja që tregojnë se zemërimi juaj vjen për shkak të hormoneve

Hormonet

Hormonet janë kimikate të fuqishme,ato ndihmojnë që trupat tanë të punojnë në mënyrë korrekte dhe të ndikojnë thellësisht në disponimin tonë. Ato prodhohen në gjëndra të vendosura në veshkë, vezore, pankreas, hipofizë, dhe tiroide.

Truri ynë është vazhdimisht duke bashkëvepruar me hormonet nëpërmjet neurotransmetuesit serotonit, norepinefrit, dopamines, dhe GABA-s. Hormonet , duke përfshirë prodhimin hormonal dhe mirëmbajtjen – preken drejtpërdrejt nga aktiviteti i trurit dhe anasjelltas.

Hormonet luajnë një rol të rëndësishëm në rregullimin e gjendjes shpirtërore. Më shumë rëndësi i kushtohet neurotransmetuesve të trurit se sa ekuilibrit hormonal të trupit në këtë drejtim; por për shkak të marrëdhënies së ndërlikuar mes sistemit tonë endokrin (hormonal) dhe nervor, të dy kanë kanë shumë ngjashmëri. Zemërimi, ankthi dhe depresioni janë tre ankesat më shpesh të cituara nga çdokush që përjeton një çekuilibër hormonal.

Këtu do të përqendrohemi në shenja të mundshme të zemërimit hormonal, shkaqeve të saj dhe asaj që mund të bëjmë në mënyrë të natyrshme të ribalancojmë nivelet e hormoneve tona.

Insomnia, disbalancë i progesteronit

Insomnia është çrregullimi i regjimit të gjumit, vështirësi për të rënë në gjumë dhe për të qëndruar në gjumë. Kur niveli i progesteronit është i mangët bie humori dhe fillojnë çrregullimet e gjumit, prej veshtirësisë për të rënë në gjumë, e deri tek nderpreja e gjumit natën

Ankthi, estrogeni i ulët

Estrogjeni, një nga hormonet më të mëdha seksuale tek femra,  ndihmon trurin dhe trupin në prodhimin e beta-endorfineve dhe serotoninës, të dyja këto janë jetësore për një gjendje pozitive të mendjes. Estrogjeni gjithashtu ndihmon në balancimin e niveleve të dopaminës dhe norepinefrinës.

Në raste të tilla, mundësitë për shpërthim në zemërim janë shumë të mëdha, po ashtu përjetim të anktheve si dhe stresit.

Zemërimi, testosteroni i ulët

Ndërsa testosteroni i tepërt është i lidhur me agresion më të lartë, mungesa e testosteronit mund të kontribuojë në ‘sindromën mashkullore të irritueshme’. Nivelet e ulëta të testosteronit janë të lidhura me sasi më të larta të kortizolit, hormonin e stresit. Në raste të tilla njerëzit prirën të zemërohen lehtë dhe e shpërfaqin shumë atë.

Depresioni, Hipërtiroizëm

Hipotiroizmi  është ngadalësimi i prodhimit të hormoneve tiroide. Dhe, kjo mund të shkaktojë ankth, nervozizëm, ndryshim humori  dhe si përfundim mund t’ju bëjë depresivë.

Stresi, kortizoli i ulët

Siç u përmend, kortizoli konsiderohet si “hormoni i stresit” i trupit. Dhe del se shumë prej saj është një imitim i dyfishtë për të dyja disponimin tonë dhe humorin tonë. Në lidhje me këtë të fundit, rritja në nivelet e kortizolit stimulon konvertimin e sheqerit në gjak në yndyrë. Është gjithashtu me vlerë të përmendet se kafeina e tepërt në mënyrë dramatike ngre nivelet e kortizolit. /UnikPortal/