Highlight Storie Inspirimi Të tjera

5 hapa për të qëndruar të fokusuar

fokusuar

Në një botë plot stres çdo sekondë, çdo minutë dhe çdo orë të ditës, bëhet e vështirë të qëndroni të përqendruar dhe të mbani gjurmët e objektivave tuaja. Ka kaq shumë lloje shqetësimesh që na rrethojnë nga të gjitha drejtimet, pavarësisht nga puna, familja, miqtë ose madje edhe teknologjia e argëtimit në formën e telefonave celularë ose televizorit. Por, për të qëndruar të fokusuar, gjithçka që ju nevojitet është vetë-motivimi, përkushtimi dhe vullneti për të arritur qëllimet tuaja. Unik Portal ju sjell  mënyra të thjeshta që mund t’ju ndihmojnë të përqendroheni në qëllimet tuaja dhe të qëndroni të fokusuar.

Zvogëloni shqetësimet

Hapi i parë në mbajtjen e vetes së fokusuar dhe të përafruar me qëllimet tuaja është të siguroheni që të përpiqeni të heqni sa më shumë konfuzitetin  dhe shqetësimet që të jetë e mundur. Kjo mund të jetë njoftime në telefonin tuaj që mban zhurmë, mund të jetë zhurmë shtesë duke tërhequr vëmendjen rreth dhomës, ose mund të jetë njerëz që trokasin në derë ose hyjnë dhe dalin.

Mund të ketë devijime të panumërta, por ju takon t’i eliminoni ato sa më shumë që të jetë e mundur. Ju duhet t’i merrni gjërat në duart tuaja për t’ju ndihmuar të qëndroni të fokusuar. Kur njerëzit meditojnë, është e gjitha për paqen dhe qetësinë dhe përpiqen të qëndrojnë të përqendruar te vetja dhe qëllimet tuaja.

Meditoni çdo ditë

Në filozofitë lindore, mendja shpesh krahasohet me një kafshë që shqetësohet dhe nuk mund të qëndrojë e qetë. Mendja tenton të hidhet nga një mendim tek tjetri.

Daniel Goleman, autori më i shquar i fokusimit “Shoferi i Fshehtë i Ekselencës” shpjegon në librin e tij se meditimi e trajnon mendjen tuaj që të fokusohet në një gjë në një kohë. Për të mësuar për të zhvilluar këtë kapacitet ju duhet të trajnoni mendjen tuaj çdo ditë duke marrë më së paku 5 minuta për të medituar. Përqëndrohuni në një gjë, si frymën tuaj ose një imazh dhe përpiquni të qëndroni të përqendruar në atë për aq kohë sa të mundeni. Sapo të filloni të jeni të hutuar, ju përpiqeni ta ktheni mendjen tuaj në objektin e fokusit. Është në rregull nëse ju merrni hutuar herën e parë që provoni. Përqendrimi është si një muskul që rritet me kalimin e kohës për të fituar në forcë.

Bëni pushime të shkurtra

Kur është fjala për t’u përqendruar dhe përqendruar në qëllimet dhe punën tuaj, është gjithashtu po aq e rëndësishme që të merrni pushime të shkurtra për të pushuar mendjen tuaj dhe trupin tuaj nga të gjithë punën dhe stresin e vështirë. Nëse jeni duke qëndruar të fokusuar dhe duke punuar në diçka për 50 minuta ose më shumë, është e domosdoshme të ndërmerrni një ndërprerje të shkurtër prej 10 minutash. Nëse keni qenë të ulur gjatë gjithë ditës, atëherë është e rëndësishme të ngriheni dhe të flisni për një shëtitje ose të merrni një ajër të pastër. Ndërprerjet fizike dhe mendore janë të dyja të nevojshme për të qëndruar të fokusuar gjatë gjithë ditës.

Plotësoni së pari  detyrat e vështira

Gjëja e parë që duhet të bënikur fillon dtën tuaj është të plotësoni qëllimet ose detyrat tuaja më të vështira gjatë kohës që keni energji dhe fokusoheni fizikisht dhe mendërisht. Pasi të kryhen detyrat më të vështira të ditës, ju mund të  relaksoheni dhe të qëndroni të fokusuar për pjesën tjetër të ditës.

Përkujtojani vetës gjithmonë qëllimet tuaja

Gjëja më e rëndësishme për të mbajtur veten të përqendruar është gjithmonë  të mbani përkujtimin tuaj rreth asaj se cilat janë qëllimet tuaja për t’i përmbushur ato dhe për të arritur aty ku dëshironi të jeni. Është gjithashtu e rëndësishme të mbani mend se pse po punoni drejt këtij qëllimi në mënyrë që të qëndroni të fokusuar dhe të motivuar gjatë gjithë procesit./UnikPortal/