Highlight Të tjera

3 lloje të motivimit që i përdorin njerëzit

motivimi

Njerëzit bien në dashuri me arritjen e qëllimeve, sepse i ndryshon ato dhe u mëson atyre se çfarë vlerësojnë. Derisa punoni, filloni me të vërtetë të mësoni se kush jeni në thelbin tuaj. Kush je ti dhe çfarë vlerëson? Çfarë ju shtyn të veproni  dhe çfarë nuk e ndihmon suksesin tuaj?

A keni menduar ndonjëherë se çfarë roli luan mënyra se si ju e motivoni vetën në arritjen e qëllimeve tuaja?

Është ndoshta një pyetje e rëndësishme për t’ia thënë përgjigjen, sepse kjo do t’ju ndihmojë të qëndroni të qëndrueshëm në rrugën e qëllimeve tuaja. Secili prej nesh është i motivuar në një  mënyrë.

Normalisht, fakti se sa jeni të gatshëm të qëndroni dhe të përshtateni me rrethanat e reja përcakton nëse do të fitoni apo jo.

“Motivimi është çelësi për të qenë i suksesshëm dhe për të arritur qëllimet.”

“Motivimi është një nga shumë komponentët e vegjël të asaj që përcakton suksesin.”

“Motivimi është diçka që unë nuk kam, por të tjerët bëjnë.”

 

Perspektiva juaj luan një rol të madh në arritjen e qëllimeve tuaja. Me perspektivat që ju shërbejnë, bëheni të pandalshëm. Perspektivat mund të ndryshojnë po aq lehtë sa ata mund të zhyten aq thellë sa që të bëhen vlera. Nëse identifikoheni me ndonjë prej këtyre perspektivave mbi motivimin, po krijoni një realitet ku jeni i detyruar t’i përmbaheni parametrave të perceptimit të tyre. Kjo mund të jetë ose e mirë apo e keqe.

Grupi I

Njerëzit në grupin e parë vënë një shumë të aksioneve në motivim duke thënë se ajo është çelësi për të qenë të suksesshëm. Ata në thelb i tregojnë psikikës së tyre se pa motive, nuk mund të jenë të suksesshëm dhe të arrijnë qëllimet e tyre. Nëse jeni në këtë grup, është e rëndësishme ta dini këtë në mënyrë që vazhdimisht të gjeni mënyra për të ushqyer motivin tuaj. E gjitha bazohet në perceptimin tuaj. Për shkak se ju besoni se kjo është një pjesë thelbësore e procesit tuaj, ju do të jeni të gatshëm të bini gjithçka në një përpjekje për ta gjetur atë.

Grupi II

Grupi II e percepton motivimin ndryshe.Motivimi është një pjesë e rëndësishme e një tërësie më të madhe. Pjesa më e madhe është projekti para jush – pesha që duhet të humbësh ose biznesi që duhet të ndërtojmë. Motivimi, si menaxhimi i kohës ose rrjetëzimi me njerëz që do t’ju ndihmojnë të jeni të suksesshëm, është atje për t’ju ndihmuar të arrini qëllimet tuaja. Gjëra të tilla si motivimi, menaxhimi i kohës dhe të kesh njerëz të mirë në jetën tënde janë gomat në motor që vazhdimisht provoni dhe vlerësoni për të siguruar që ata po ju shërbejnë në rrugën e synimeve tuaja.

Dy perspektivat e para janë ideale. Nëse e konsideroni veten në secilën nga këto anije, ndoshta jeni në një vend të mirë dhe vazhdimisht punoni drejt qëllimeve tuaja. Unë do t’i jepja dorën perspektivës së dytë si “më e mira”, sepse është më e qëndrueshme dhe ka më shumë ekuilibër. Bilanci gjithmonë kontribuon në jetëgjatësinë, dhe pa një përpjekje të vazhdueshme, nuk do të arrini asnjë qëllim të denjë për kohën tuaj.

Grupi III

Ky grup nuk është i përshtatshëm. Ajo e vë motivimin krejtësisht jashtë kontrollit tuaj. Ju mund të besoni se ju keni qenë dhënë fund të shkurtër të shkopit, dhe ndoshta ju rreh brenda. Kur presioni për të pasur sukses ndihet shumë i madh, ju heq dorë, duke u ndjerë sikur nuk ka asnjë shans për sukses.  Ju duhet të vendosni motivimin përsëri brenda kontrollit tuaj duke bërë diçka të prekshme që do të ndryshojë perspektivën tuaj./Unik Portal/