Highlight Storie Inspirimi

10 mësime jete nga urtësia e thellë e Samurait

mësime

Japonia, vendi i diellit në rritje dhe lulet e bukura të qershisë. Këtu, bukuria jeton krah për krah me një impuls të fortë drejt vetë-disiplinës; Historikisht, poezia e ndjeshme lulëzoi së bashku me luftën e vazhdueshme.

Ne kemi grumbulluar së bashku 10 nga idetë më të thella që kanë qeverisur jetën e samurajve, filozofët e talentuar luftarak të Japonisë mesjetare dhe të hershme moderne.

Për ta, perfeksioni ishte vlera më e lartë. Përkundër kalimit të kohës dhe dallimeve në kulturë, ne të gjithë mund të mësojmë diçka të rëndësishme nga idetë e tyre.

  1. Para se t’i tregoni dikujt mendimin tuaj, merrni parasysh nëse ata do të jenë në gjendje ta pranojnë atë.
  2. Dikush duhet të korrigjojë gabimet e një njeriu sapo të jenë bërë. Nëse kjo bëhet pa vonesë, të gjitha shkeljet do të falen shpejt.
  3. Ai që përdor dhunën kur është i pirë, nuk është vetëm i pamatur, por edhe një frikacak.
  4. Dikush duhet të shmangë gjithmonë sasi të mëdha alkooli, krenari të tepruar dhe luksin.
  5. Për të bërë një pyetje edhe kur e dini përgjigjen është thjesht një akt mirësjelljeje. Pyetja kur nuk e dini përgjigjen është një domosdoshmëri absolute – nuk duhet të jeni tepër krenar për ta bërë këtë.
  6. Kur hasni dështime dhe vështirësi, është jetësore që ju me guxim dhe me gëzim të vazhdoni të ecni përpara.
  7. Një person nuk vlen asgjë nëse nuk kupton vlerën e vërtetë të momentit aktual.
  8. Ai që nuk e ka zotëruar si trupin ashtu edhe mendjen e tij që nga fillimi, kurrë nuk do ta kapërcejë armikun.
  9. Duhet pranuar vetëm përgjegjësia për atë që mund të arrihet në një ditë të vetme. Çdo ditë e re duhet parë si një mundësi për arritjen e qëllimeve individuale.
  10. Asgjë tjetër me të vërtetë nuk ka rëndësi nëse qëllimi themelor i vendosur për momentin aktual. Jeta e një personi është një sërë momentesh të pranishme njëri pas tjetrit.