Highlight Storie Inspirimi Të tjera

10 mënyra për të përmirësuar aftësitë e të mësuarit

mësimi

Mësimi efektiv është një nga aftësitë më të dobishme që mund të zhvillojmë ndonjëherë.  Për fat të keq, mënyra se si shumica prej nesh thithin informacione të reja është joefektive, është e paqëndrueshme. Pra, jo vetëm që po e pengojmë rritjen tonë personale, po ecim drejt në një shpërthim të pashmangshëm. Kjo do të thotë, në qoftë se nuk do të heqim dorë nga përpjekjet tona më parë. Dëshironi të dini sekretet më të mira për të mësuar më shumë në një periudhë më të shkurtër kohe dhe për të kujtuar më shumë nga ajo që po studioni?

Unik Portal ju sjellë 10 mënyra për të përmirësuar aftësitë  tuaja të të mësuarit.

 

  1. Përcako qëllimin tënd

Para se të përcaktoni udhëtimin tuaj, ju duhet të keni një qëllim. Pse doni të mësoni këtë? Pse po e lexoni këtë libër, duke marrë këtë kurs apo duke studiuar për këtë provim? Cili është qëllimi afatgjatë?

Njohja e kësaj më parë ndihmon të përqendroheni para se të merrni të gjithë informacionin e ri. Kjo ju ndihmon të filtroni informacionin bazuar në qëllimin, duke zbuluar informacionin e padobishëm dhe duke zgjedhur të dobishme.

  2.Një fletore për shënime

Ju duhet të merrni shënime. Por, më shumë se kaq, ju duhet të keni një vend qendror ku ju mbani dhe organizoni ato shënime. Edhe nëse merren vetëm shënime mbi “pikat kyçe” kryesore, aftësia për t’u kthyer në këto shënime më vonë siguron që ju mund të thithni më shumë nga informacionet më të rëndësishme në libër.

  1. Përdorni gishtin për të lexuar

Ky është një tip super i shpejtë dhe i thjeshtë që mund të tingëllojë i çuditshëm në fillim, por me të vërtetë punon.  Lehtë, apo jo? Por ndodhë diçka e veçantë kur ndjekim atë që po lexojmë me trupin tonë. Na detyron të jemi më të ndërgjegjshëm derisa lexojmë dhe na mban nga kapërcimi i pandërgjegjshëm i fjalëve, siç jemi të prirur të bëjmë në disa raste. Të dyja këto gjëra të kombinuara kontribuojnë shumë në aftësinë tonë për të absorbuar informacionin që po lexojmë. Provoni për veten tuaj, ajo punon mrekulli.

  1. Gjeni mënyrën që punon më mirë për ju

Disa prej nesh janë më auditor ose vizual nga natyra. Disa prej nesh nuk janë lexuesit më të shpejtë ose më të sigurtë, derisa disa të tjerë mund të kenë këto veti.Sigurohuni që ai që po përdorni metoden më të përshtatshme për të mësuar.

  1. Kujdesuni për veten

Ky është një faktor shumë i rëndësishëm,ku shumica e studentëve gabojnë duke mos e marrë parasysh sa duhet. Shumë prej nesh nuk e kuptojnë se sa shumë ndikon shëndeti ynë në aftësinë tonë për të mësuar. Shumica prej nesh  bien në gjumë pa ngrënë,në veçanti në netët kur mësojnë dero vonë.

  1. Bëj pushime të rregullta

Mënyra se si shumica prej nesh mësohemi të punojmë për çdo gjë është ta bëjmë atë drejt pa as edhe një frymëmarrje. Natyrisht, tani po mësojmë se kjo ishte gjithmonë e paefektshme

Duke ecur veten dhe duke bërë pushime të shkurtra dhe të shpeshta, ju jeni në gjendje t’i jepni trurit tuaj pjesën tjetër që ka nevojë për të rifokusuar dhe për t’u kthyer më të fortë. Sa shpesh? Nëse jeni duke lexuar ose konsumuar materiale mësimore, madje pesë minuta çdo orë është e mjaftueshme për të filluar ose mund të bëni edhe pesë minuta çdo tridhjetë. Testoni atë dhe gjeni se çfarë funksionon më mirë për ju.

  1. Zbatoni atë që keni mësuar

Kjo nuk duhet të jetë diçka e rëndësishme, thjesht përpiquni të merrni atë që po mësoni dhe menjëherë aplikoni në një mënyrë konkrete. Kjo nuk është gjithmonë e mundur, megjithatë, kur është dhe ju ekzekutoni në këtë hap ajo ndihmon në ngritjen e normës suaj absorbuese të çfarëdo që jeni duke mësuar.

  1. Mësoni (ose dokumentoni publikisht)

Nga gjithçka në këtë listë, asgjë nuk është më e fuqishme për të ndihmuar mbingarkimin e mësimit tuaj sesa mësimdhënies. Në të kaluarën, kjo ishte shumë më e vështirë për të bërë. Sidoqoftë, në ditët e sotme, ju keni mundësinë të nisni një blog, podcast ose seri video rreth temës për të cilën doni të mësoni, dokumentoni procesin tuaj të të mësuarit rreth temës, mësoni atë që mësoni përgjatë rrugës dhe përmirësoni njohuritë tuaja dhe fitoni përvojë si shkoni. Ky proces nuk është vetëm shumë efektiv, është jashtëzakonisht i dobishme për ju dhe i dobishëm për të tjerët, pasi ata janë në gjendje të shohin dhe të lidhin me ju, dikë që po bën ose mëson atë që dëshirojnë të bëjnë ose të mësojnë. Reagimet që merrni atëherë janë të paçmueshme për t’u përmirësuar kur shkoni.

  1. Përsëritni

Disa njerëz lexojnë vetëm për të thënë se kanë përfunduar një libër tjetër ose përfundojnë një kurs vetëm që ata të mund të gjejnë një punë që punon diku. Por, duke supozuar që në të vërtetë merreni me atë që po bëni, kjo është një strategji e tmerrshme për t’u miratuar.Të mësuarit në këtë mënyrë do të thotë që ndoshta po absorbon sa më pak se 10% të çdo gjëje që studion, lexon ose dëgjon (ose më pak). Por edhe kjo mund të jetë mirë nëse po ndjek një praktikë të thjeshtë: përsërisni.Përsëriteni gjithçka.  Mësimi efektiv është një mjet i paçmuar që do të përdorni për pjesën tjetër të jetës suaj. Është një shenjë dalluese e të gjithë burrave dhe grave shumë të suksesshme dhe një aftësi që me të vërtetë mund të rafinohen dhe të zotohen me përpjekje. Përdorni këto këshilla për të përsosur aftësinë tuaj të të mësuarit, për të arritur atje dhe për të treguar botën se çfarë jeni duke bërë./UnikPortal/