Familja Highlight

10 hapa për të rritur fëmijë të suksesshëm

dëshira

Dëshira më e madhe  e prindërve është të rrisin fëmijë të edukuar, me nota të mira në shkollë, dhe të motivuar drejt një karriere të suksesshme. Por, për gjithë këtë sigurisht që nuk ka ndonjë “recetë” megjithatë ka disa faktorë ose hapa që duhet t’i ndiqni për të rritur fëmijë të suksesshëm.

Unik Portal ju sjell hapat nga 10 deri në 1 për të rritur fëmijë të suksesshëm:

10: Angazhoni fëmijët tuaj në punë;

Julie Lythcott-Haims, autorja e “Si të rrisni një fëmijë”,  thotë: “Duke i bërë ata të bëjnë punë … ata e kuptojnë,” unë duhet të bëj punën e jetës në mënyrë që të jem pjesë e jetës.”  Ajo beson se fëmijët e ngritur në punët e tyre vazhdojnë të bëhen punonjës të cilët bashkëpunojnë mirë me kolegët e tyre, janë më të ndjeshëm, sepse e dinë vetë se çfarë duket në vështirësi dhe janë në gjendje të marrin detyra në mënyrë të pavarur.

Numri 9: Bëni pjesë të aktiviteteve;

Një studim që përfshinte studimin e 700 fëmijëve zbuloi një korrelacion të dukshëm midis aftësive të tyre sociale si çerdhja dhe suksesin e tyre si të rritur dy dekada më vonë. Studimi 20-vjeçar tregoi se fëmijët me aftësi shoqërore të cilët mund të bashkëpunonin me kolegët e tyre pa nxituar, të ndihmonin të tjerët dhe të zgjidhnin problemet vetë, kishin më shumë gjasa të fitonin një diplomë kolegji dhe të kishin një punë me orar të plotë sesa ata me aftësi sociale të kufizuara.

8: Tregojini atyre për pritshmëritë tuaja;

Në Psikologji, efekti Pygmalion thotë “se ajo që një person pret nga një tjetër mund të vijë për të shërbyer si një profeci vetë-përmbushëse”. Në rastin e fëmijëve, studimet tregojnë se ata priren të jetojnë deri në pritjet e prindërve të tyre. Në një anketë të 6,600 fëmijëve, Neal Hafton, një profesor në Universitetin e Kalifornisë në Los Anxhelos, zbuloi se pritjet që prindërit i mbajnë për fëmijët e tyre kanë një efekt të madh në arritjen.

 

7: Sigurojini atyre  një mjedis të shëndetshëm;

Sipas një studimi të  të Universitetit të Illinois, fëmijët në familje me konflikte të larta, qoftë të paprekura ose të divorcuara, janë më të “dobët” se fëmijët e prindërve që shkojnë së bashku. Konflikti midis prindërve para divorcit ndikon gjithashtu tek  fëmijët negativisht, ndërkohë që konflikti pas divorcit ka një ndikim të madh në jetën dhe ecjen përpara të  fëmijëve.

 

6: Prindërit e shkolluar rrisin fëmijë të shkolluar;

Në studimin e tij të 856 personave në Nju Jork, Eric Duboë i Boëling Green State University zbuloi se “niveli arsimor i prindërve kur fëmija ishte 8 vjeç në mënyrë të konsiderueshme parashikoi suksesin edukativ dhe profesional për fëmijën 40 vjet më vonë”. Në mënyrë të ngjashme, Sandra Tang nga Universiteti i Miçiganit zbuloi se nënat që kishin mbaruar shkollën e mesme ose kolegjin kishin më shumë gjasa të rrisnin fëmijët që bënin të njëjtën gjë.

4: Mësojini atyre etikën në punë;

Nëse doni që fëmijët tuaj të sillen në një mënyrë të caktuar, mënyra më e mundshme për ta bërë atë të ndodhë është modeli i sjelljes së mirë. Një studim i Shkollës së Biznesit të Harvardit tregon se fëmijët që rriten me nënat që punojnë kanë përparësi ndaj atyre që nuk e bëjnë këtë.

Gillett dhe Baer, ​​autorë të studimit, shkruan: “Studimi zbuloi se vajzat e nënave që punonin shkonin në shkollë më gjatë, kishin më shumë gjasa të kishin një rol mbikëqyrës dhe të fitonin më shumë para – 23 për qind më shumë në krahasim me shokët e tyre të cilët u ngritën nga nënat amvise.“

3: Zhvillo  marrëdhënie të mira me ta;

Një studim i vitit 2014 i 243 personave të lindur në varfëri zbuloi se fëmijët që kishin marrë “kujdes të ndjeshëm” në tre vitet e tyre të para jo vetëm që bënë më mirë në testet akademike në fëmijëri, por kishin marrëdhënie më të shëndetshme dhe arritje më të larta akademike në të 30-at.

2: Mësojini ata të sfidojnë vetën;

Në një studim të bërë me fëmijë 4- vjeçarë, fëmijët kishin rast të zgjidhnin midis zgjidhjes së puzzles të lehta ose të vështira. Fëmijët me një mentalitet fiks zgjodhën atë më të lehtë, pasi ajo do të vërtetonte aftësitë e tyre të dhëna nga Perëndia. Fëmijët e orientuar drejt rritjes vendosën për misterin më të vështirë, pasi e panë atë si një mundësi për të mësuar.

1: Mësoni të pranojnë humbjen dhe të nisin çdo gjë nga e para;

Ëinston Churchill kishtë thënë: “shko nga dështimi në dështim pa humbur entuziazmin”. Kjo veti është shumë e rëndësishme për fëmijët tuaj dhe ju si prindër keni obligimin më të madh për tua mësuar atyre faktin se ata gjatë jetës mund të dështojnë, por prapë do të ngritën në këmbë.