Dashuria Highlight Lifestyle

10 fakte psikologjike për ndjenjat dhe emocionet njerëzore!

1. Pa e kuptuar, ne ndikohemi nga gjendja shpirtërore e njerëzve të tjerë

Pothuajse pa e kuptuar, ne prekemi thellësisht nga gjendjet shpirtërore të njerëzve të tjerë. Ekspertët e quajnë këtë fenomen “ngjitje emocionale”. Ky është një proces i natyrshëm në të cilin marrin pjesë neuronet pasqyrë dhe ato na lejojnë të pasqyrojmë emocionet e njerëzve të tjerë, siç përfundon një studim nga Ginger Blume i kryer në 2007.

 

2. Dhimbja emocionale dhemb njësoj si dashuria fizike

Në vitet e fundit, studimet e neuroimazheve kanë treguar se rajonet e përfshira në përpunimin e dhimbjes fizike përputhen me ato që lidhen me dhimbjen emocionale dhe ankthi shoqëror (Jaffe, 2013).

3. Ekziston një fobi e rënies në dashuri: Philphobia

Frika për të qenë e dashuruar quhet Filofobi. Kjo gjendje është pjesë e çrregullimeve të ankthit dhe ndikon në jetën shoqërore dhe emocionale të personit që vuan nga ajo. Në raste të rënda, filofobia jo vetëm që mund të shmangë marrëdhëniet e mundshme të dashurisë, por gjithashtu mund të ndalojë shoqërimin me bashkëpunëtorët, fqinjët, miqtë dhe familjen

  • Për të mësuar më shumë rreth këtij çrregullimi, mund të vizitoni artikullin tonë: “Filozofobia ose frika e rënies në dashuri”

4. Kur përqafohemi, lëshojmë oksitocinë

E dini pse përqafimet ndihen kaq mirë? Sepse kur përqafohemi, lëshojmë një hormon të quajtur oksitocinë. Ky hormon ka një rëndësi të madhe në ndërtimin e besimit dhe luan një rol të rëndësishëm në ndërveprimet shoqërore.Zvarranikët lëshojnë oksitocinë gjatë seksit, por gjitarët e prodhojnë atë gjatë gjithë kohës. Kjo është arsyeja pse zvarranikët qëndrojnë larg zvarranikëve të tjerë përveç kur bashkohen, ndërsa gjitarët formojnë lidhje me të afërmit, pjellë ose tufa.

 

5. Përvojat e ndryshme të përditshme mund të rraskapisin aftësinë e dikujt për t’i rezistuar tundimeve morale

A veprojmë gjithmonë njësoj kur përballemi me tundime? Duket se nuk është kështu. Një studim (Kouchaki, 2013) thotë se njerëzit kanë më shumë të ngjarë të kenë më pak vetëkontroll kur janë të lodhur. Nga ana tjetër, një studim tjetër arriti në përfundimin se njerëzit kanë më pak vetëkontroll ndërsa përparon dita e punës (Barnes et al. 2014).

Këto rezultate mund të lidhen me një studim tjetër, nga Universiteti Shtetëror i Florida-s, i cili thotë se rikthimi i glukozës në një nivel optimal zakonisht përmirëson vetëkontrollin. Dhe rezulton se në vitin 2009, Universiteti Stanford School of Medicine zbuloi se ritmet cirkadiane janë të lidhura drejtpërdrejt me mekanizmin që përpunon sheqerin në gjak. Për këtë arsye, lodhja mund të shoqërohet me një rënie të vullnetit përballë tundimeve imorale.

Kjo mund të ndodhë në të dyja mënyrat. Kjo do të thotë, njerëzit do të kishin tendencë për sjellje imorale kur janë të lodhur për shkak të mungesës së vetëkontrollit. Por mungesa e vetëkontrollit mund të prekë edhe njerëzit, duke i bërë ata të ulin mbrojtjen e tyre dhe t’i nënshtrohen tundimeve imorale.

 

6. Desensibilizimi emocional i prindërve mund të jetë i keq për fëmijët

desensibilizimi është përcaktuar si reagimi emocional i zvogëluar ndaj një stimuli negativ ose aversiv pas ekspozimit të përsëritur e njëjta. Në një studim të fundit, u tregua se kur prindërit desensibilizojnë veten e tyre ndaj dhunës dhe seksit në filma, ata bëhen më lejues për ekspozimin e fëmijëve të tyre ndaj këtyre llojeve të filmave (Romer, 2014).

7. Çokollata është ilaçi i dashurisë

Çokollata është konsideruar afrodiziak, por gjithashtu është quajtur ilaçi i dashurisë. Dhe nuk është pikërisht sepse jemi mësuar të japim çokollata së bashku me disa lule për t’i treguar dashuri partnerit tonë. Por atëherë cili është motivi? Epo, çokollata përmban triptofan, një kimikat që ndihmon në prodhimin e serotoninës, neurotransmetuesit që lidhet me lumturinë dhe luan një rol të rëndësishëm në gjendjen shpirtërore, mirëqenien emocionale dhe ekuilibrin e duhur të oreksit dhe gjumit.

Përveç kësaj, çokollata gjithashtu përmban feniletilaminë, një neurotransmetues që merr pjesë në promovimin e tërheqjes dhe stimulon zonat e trurit që lidhen me kënaqësinë. Në thyerjen e zemrës, nivelet e këtyre dy substancave bien. Kështu që, kur një partner sentimental na lë, ne zhytemi në çokollatë për të kompensuar këtë deficit.

8. Shkenca psikologjike pohon se emocionet janë katër dhe jo gjashtë

Që kur psikologu amerikan Paul Ekman propozoi për herë të parë se kishte gjithsej gjashtë emocione themelore, ky ka qenë besim popullor. Sipas Ekman, emocionet ishin: trishtim, lumturi, frikë, zemërim, befasi dhe neveri.

Tani një studim i botuar në Biologjia aktuale dhe kryer nga studiuesit në Universitetin e Glasgow, në Mbretërinë e Bashkuar, pohon se ekzistojnë 4 emocione themelore.

  • Për të mësuar më shumë rreth këtij studimi, në këtë artikull nga psikologu Bertrand Regader ju shpjegojmë: “Studimi tregon se ekzistojnë katër emocione themelore, dhe jo gjashtë siç besohej”

9. Neuronet pasqyre lidhen me ndjeshmërinë

Neuronet pasqyre janë çelësi për harmonizimin e individëve me mjedisin, pasi ato na lejojnë të kapim emocionet e të tjerëve, jo përmes arsyetimit konceptual, por përmes përvojës së drejtpërdrejtë. Shkaku që ju skuqeni kur shihni dikë kur po poshtërohet, ose që identifikoheni me një person kur po qan, është për shkak të neuroneve pasqyrë. Ramachandran pohon se këto neurone na japin aftësinë për ndjeshmëri, domethënë, ato na bëjnë të ndiejmë atë që ndiejnë të tjerët.

10. E qeshura dhe humori janë një formë e terapisë

Ekzistojnë shumë lloje të terapisë psikologjike. Një prej tyre është terapi për të qeshur, një terapi alternative që konsiston në krijimin e situatave që promovojnë të qeshura dhe humorin. Në këtë mënyrë është e mundur të lehtësoni tensionet fizike dhe emocionale. Përfitimet e terapisë së të qeshurit janë të shumta.

  • Që ta njihni më mirë këtë formë të terapisë, thjesht duhet të klikoni në këtë link: “Terapia e të qeshurit: përfitimet psikologjike të të qeshurit”